Au gratin κόκκινης κολοκύθας με πράσο

0
1668
au gratin-κόκκινης-κολοκύθας-με-πράσο-10 mamameli

Au gratin κόκκινης κολοκύθας με πράσο

Υλικά

  • 1100 γρ. κόκκινη κολοκύθα
  • 3-4 πράσα (καθαρισμένα 550 γρ.)
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 φλιτζάνι ή 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 5 αυγά
  • 250 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (χωρίς γλουτένη)
  • φρέσκο φασκόμηλο
  • αλάτι και πιπέρι
  • ελάχιστο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα (μπορούμε και να το παραλείψουμε τελείως αν σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι)

Kόκκινη κολοκύθα με πράσο και φασκόμηλο.

Τα λαχανικά του φθινοπώρου δεν ήταν ποτέ πιο νόστιμα και αρωματικά.

Το φρέσκο φασκόμηλο δίνει σε αυτή τη συνταγή την ιδιαίτερη γεύση της. Η κόκκινη κολοκύθα παντρεύεται με το πεντανόστιμο και γλυκό πράσο και με τις ευλογίες του φασκόμηλου, μας δίνει ένα λατρεμένο και αρωματικό πιάτο.

Προτιμήστε να προσθέσετε βιολογικά αυγά ελευθέρας βοσκής για να έχετε ένα σουφλέ ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και νοστιμιά.

Πρόκειται για μια αρκετά εύκολη εκτέλεση, καθώς θα χρειαστείτε μόνο ένα απλό αναδευτήρα ή απλά ένα πιρούνι.

Θα το λατρέψετε !

Οδηγίες

Ψιλοκόβουμε τα πράσα.

Την κολοκύθα μπορούμε να την προσθέσουμε με δύο τρόπους:

  • Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια και την βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20 λεπτά. Την αφήνουμε στην άκρη. Σοτάρουμε τα πράσα με ελάχιστο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα ή αντικολλητικό τηγάνι, ώσπου να μαλακώσουν. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  • Τρίβουμε σε μικρά κομμάτια την κολοκύθα και τη σοτάρουμε μαζί με τα πράσα στην ίδια κατσαρόλα. Μόλις εξατμιστεί η περισσότερη υγρασία της και καραμελώσουν τα πράσα αφήνουμε να κρυώσουν (εδώ σε αυτή την εκτέλεση-στις φωτογραφίες σας δείχνω το δεύτερο τρόπο).

Στη συνέχεια, σε ένα μπολ σπάμε τα 5 αυγά και τα ανακατεύουμε με ένα αναδευτήρα.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί, το φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώνουμε.

Ρίχνουμε τα πράσα και την κολοκύθα στο υγρό μίγμα μας και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το μίγμα μας σε ένα αντικολλητικό ή σε ένα λαδωμένο ταψί.

Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου σε φούρνο με αέρα.

Όπως τα περισσότερα au gratin είναι αφράτο αλλά, επιπλέον, ιδιαίτερα αρωματικό και γευστικό.

Δεν θα “πέσει” καθώς δεν θα φουσκώσει ιδιαίτερα. Γι΄αυτό το λόγο μπορείτε να το απολαύσετε τόσο ζεστό όσο και χλιαρό.

Ένα ισορροπημένο γεύμα με θερμιδική αξία που εύκολα διαχειριζόμαστε.

Απολαύστε το σε ένα γιορταστικό τραπέζι χωρίς ενοχές!!!

TIP: Μπορείτε μαζί με την κόκκινη κολοκύθα να προσθέσετε και λευκή.

Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 109,43 kcal
Πρωτεΐνες: 4,56 γρ.
Υδατάνθρακες: 7,70 γρ.
Λίπη: 6,48 γρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here