Λαγάνα
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για αρτοσκευάσματα
- 10 γρ ζάχαρη
- 10 γρ. μαγιά και περίπου
- 30 γρ σουσάμι (για επικάλυψη)
- 10 γρ. ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι
- νερό περίπου 350 ml (ή όσο χρειαστεί)
Εναλλακτικά: λιναρόσπορος
Λαγάνα!!
Λευκή, σκούρα, στρογγυλή ή μακρόστενη είναι η παραδοσιακή μας λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα!
Η λαγάνα παραδοσιακά είναι ένας άρτος που παρασκευάζεται χωρίς προζύμι, πρόχειρος άρτος χρησιμοποίησαν και οι Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή.
“Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις «Εκκλησιάζουσες» λέει «Λαγάνα πέττεται» δηλ .»Λαγάνες γίνονται». Ο δε Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει τη λαγάνα ως «Το γλύκισμα των φτωχών».
Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής.”
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα πατώντας εδώ: goo.gl/eRF55R
Χωρίς γλουτένη γίνεται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και η παραδοσιακή με γλουτένη.
Η ισορροπία στα υγρά είναι αυτή που αλλάζει, καθώς τα άλευρα χωρίς γλουτένη θέλουν λίγο περισσότερο υγρό στοιχείο για να μας δώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Δοκιμάστε τη σπιτική σας λαγάνα και σίγουρα θα τη φτιάχνετε κάθε χρόνο!
Οδηγίες
Για τη λαγάνα μας σε ένα μπολάκι διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε ελάχιστο χλιαρό νερό.
Το αφήνουμε να φουσκώσει.
Ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά μας σε ένα μπολ και κατόπιν προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά μας και νερό.
Το ζυμάρι μας θα πρέπει να γίνει μαλακό, όχι πολύ σφιχτό.
Αφήνουμε το μπολ με το ζυμάρι μας σκεπασμένο είτε με μια πετσέτα, είτε με διάφανη μεμβράνη, σε ένα ζεστό μέρος για τουλάχιστον 40 λεπτά. Ιδανικά θα ήταν να το αφήνατε τουλάχιστον μιάμιση ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Τοποθετούμε στο ταψί μας λαδόκολλα βάζουμε λάδι στην λαδόκολλα για να μην κολλήσει το ζυμάρι και βάζουμε πάνω το ζυμάρι μας.
Ανοίγουμε με τα δάκτυλά μας, πιέζοντας το ζυμάρι ώστε να πάρει το σχήμα της λαγάνα που θέλουμε.
Βρέχουμε το ζυμάρι μας με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει ελαφρά.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Εναλλακτικά, έχω φτιάξει και άλλων δύο ειδών λαγάνες!
Η πρώτη είναι με σκούρο αλεύρι (που περιέχει και φαγόπυρο) στην οποία πρόσθεσα λιναρόσπορο.
Στη δεύτερη έχω βάλει μισή ποσότητα καλαμποκάλευρου και μισή λευκού αλεύρου.
Και τις δύο τις έφτιαξα με τον ίδιο τρόπο παρασκευής και ψησίματος και είχαν όλες επιτυχία.
Δοκιμάστε και πειραματιστείτε με όποια υλικά σας αρέσουν.
Χρόνια πολλά και Καλή Σαρακοστή!
Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 366,18 kcal
Πρωτεΐνες: 4,91 γρ.
Υδατάνθρακες: 70,74 γρ.
Λίπη: 5,9 γρ.
Sophia Tsiakalou
6 Δεκεμβρίου, 2019 / at 3:14 μμ
Thank you for your comments! We hope you will enjoy all the blog for a long time.
Sophia Tsiakalou
18 Μαρτίου, 2021 / at 12:46 μμ
Thank you so much for your comments. I hope you enjoy all our gluten free recipies!