Ινσουλίνη Fiasp – ο πρώτος μήνας
Η μικρή μου κόρη χρησιμοποιεί την αντλία ινσουλίνης μετά το δεύτερο μήνα της διάγνωσής της. Ουσιαστικά από τον Αύγουστο του 2013.
Η προσωπική μου γνώμη τόσο για τη χρήση αντλίας ινσουλίνης όσο και για τη συνεχή καταγραφή γλυκόζης είναι ήδη γνωστή με παλιότερες δημοσιεύσεις.
Η πιο μεγάλη αλλαγή για εμάς, έγινε με την αλλαγή της αντλίας ινσουλίνης (εταιρείας Medtronic) σε αυτή που διαθέτει το κλειστό κύκλωμα επικοινωνίας συνεχούς καταγραφής γλυκόζης –σύστημα MiniMed – Enlite και αντλίας MiniMed 640g , και διακόπτει τη χορήγηση ινσουλίνης, όταν προβλέπει την πτώση της τιμής του σακχάρου (ουσιαστικά όταν προβλέπει ότι θα επέλθει υπογλυκαιμία).
Η δεύτερη μεγαλύτερη αλλαγή που έγινε στην θεραπεία με τη χρήση της αντλίας ινσουλίνης είναι αυτή της χορήγησης της ινσουλίνης τύπου υπερταχείας FIASP (της εταιρείας novo nordisk).
Μπορείτε να δείτε το βίντεο δράσης της εδώ.
H χρήση της στα παιδιά εγκρίθηκε μόλις φέτος.
Αλλάξαμε σε ινσουλίνη Fiasp αρχές Οκτωβρίου.
Το πρώτο διάγραμμα παρακάτω δείχνει ένα τυχαίο χρονικό διάστημα μέσα στον Οκτώβριο και το δεύτερο ένα τυχαίο διάστημα στην προηγούμενη περίοδο με τη χρήση της Novorapid.
Στις 27 Σεπτεμβρίου τα αποτελέσματα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στη μικρή ήταν 6,9 !!
Ήδη δηλαδή είχε καλές τιμές.
Όπως όμως όλοι γνωρίζουμε την πραγματική εικόνα ενός ινσουλινοεξαρτώμενου ατόμου την έχουμε όταν βλέπουμε τα παρακάτω διαγράμματα που προκύπτουν από το συνδυασμό της συνεχούς καταγραφής των τιμών του σακχάρου και της συμπεριφοράς των τιμών αυτών καθ΄όλη τη διάρκει του εικοσιτετραώρου.
Αν και ακόμη δεν έχουμε πάρει feedback επίσημα από τη γιατρό της μικρής για τις διορθώσεις που θα πρέπει να γίνουν μετά τη χρήση της νέας μορφής ινσουλίνης και μετά το πρώτο αυτό διάστημα που αλλάξαμε, θα προσπαθήσω να σας περιγράψω τα δικά μου συμπεράσματα.
Καταρχήν, συγκρίνοντας τον μέσο όρο της καμπυλότητας της μέσης τιμής του σακχάρου και στα δύο διαγράμματα παρατηρώ ότι:
1) Υπάρχει μια εξομάλυνση της καμπυλότητας (δηλαδή περισσότερο ομαλή κίνηση της καμπύλης κατά τη διάρκεια του 24ώρου και ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες),
2) Οι απότομες αλλαγές (αυξήσεις και μειώσεις) των τιμών της γλυκόζης έχουν φανερά μειωθεί, τόσο σε συχνότητα όσο και σε ένταση
Από μόνα τους αυτά τα δύο συμπεράσματα και προσπαθώντας να σας τα μεταφράσω σε ότι συμβαίνει ουσιαστικά στην καθημερινότητά μας, λένε ότι :
- όντως υπάρχει διαφορά στην συνέχεια της χορήγησης της ινσουλίνης, καθώς δρα πιο γρήγορα και ΔΕΝ αφήνει τις τιμές γλυκόζης να φτάσουν σε υψηλές κορυφώσεις
- πρακτικά βοηθά σε κάθε διόρθωση (παρόλο που σε αυτά τα διαγράμματα δεν φαίνεται ξεκάθαρα η συμπεριφορά της διόρθωσης) και “ρίχνει” τις τιμές πολύ πιο γρήγορα.
Η χρήση της νέας αυτής ινσουλίνης όντως βελτίωσε την εικόνα των τιμών γλυκόζης στην μικρή μου κόρη. Είναι ένα βήμα που δοκιμάσαμε και πραγματικά απέδωσε καρπούς άμεσα.
Συνεχίζουμε να ακολουθούμε την εξέλιξη της τεχνολογίας και είμαστε ευγνώμονες τόσο στον ιατρικό κόσμο για την παρακολούθηση και βοήθεια στην διαχείριση του διαβήτη όσο και στο φαρμακευτικό κόσμο για την εφεύρεση νέων φαρμάκων, νέων τύπων ινσουλίνης και νέων τεχνολογιών που πραγματικά κάνουν τη διαφορά στη ζωή των ατόμων με διαβήτη.
Βέβαια, δεν είναι απλά η χορήγηση μιας καλύτερης και βελτιωμένης σύνθεσης ινσουλίνης αλλά η διατήρηση όλων των συστάσεων της ιατρικής κοινότητας για σωστή διατροφή, άσκηση και παρακολούθηση των τιμών γλυκόζης.
Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε ασφαλείς και να νιώθουμε ότι η διαχείριση του διαβήτη είναι πράγματι στα χέρια του κάθε ασθενή και για τα παιδιά ιδιαίτερα, στα χέρια των κηδεμόνων ή των γονιών του.
Συνεχίζουμε λοιπόν με τη νέα αυτή μορφή ινσουλίνης, σίγουρα δεν ξαναγυρίζουμε στην παλιά και ελπίζουμε σε όποιες εξελίξεις μας φέρει το μέλλον!
Να μην ξεχάσω να σας τονίσω ό,τι όσα γράφω δεν αποτελούν προϊόν διαφήμισης, αλλά την προσωπική μου γνώμη και εμπειρία ως μητέρα παιδιών με διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη).
Καλή συνέχεια σε όλους μας!
Εγγραφείτε στα ενημερωτικά δελτία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας για να λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις απευθείας στο email σας.
Σχόλια