Φτιάχνουμε τραχανά χωρίς γλουτένη με την “Δράση για την κοιλιοκάκη”

0
5464
φτιάχνουμε-τραχανά-χωρίς-γλουτένη-με-τη-Δράση-για-την-κοιλιοκάκη-22 mamameli

Φτιάχνουμε τραχανά χωρίς γλουτένη με την “Δράση για την κοιλιοκάκη”

Φτιάχνουμε τραχανά χωρίς γλουτένη με την «Δράση για την κοιλιοκάκη» στα Ιωάννινα !!!

Στην εκδήλωση αυτή ήμουν προσκεκλημένη από την οργάνωση της «Δράσης για την κοιλιοκάκη» και μαζί με τις εκλεκτές κυρίες της, παρουσιάσαμε και πραγματοποιήσαμε το πρώτο Εργαστήρι χωρίς γλουτένη στα Ιωάννινα με σκοπό να «έχουμε τραχανά χωρίς γλουτένη απλωμένο!» !!!!!

Καταρχήν να κάνω μια ιστορική αναδρομή πριν από τρία ακριβώς χρόνια που είχε γίνει η διάγνωση των διδύμων παιδιών μου με κοιλιοκάκη.

Είχα αρχίσει να χρησιμοποιώ συχνότερα το FB (Facebook) και εκεί έγινα μέλος αμέσως σε όσες ομάδες έβρισκα σχετικές με την -πρωτόγνωρη για την οικογένειά μου- κοιλιοκάκη.

Αμέσως, σχεδόν ακαριαία θα έλεγα, μόλις έγινα μέλος στην ομάδα της «Δράσης», στο μέσο αυτό κοινωνικής δικτύωσης, έλαβα ένα πρώτο και εξαιρετικά συμπονετικό μήνυμα από την κα Βάσω Κοντομηνά που μου έδωσε μεγάλη χαρά. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος μαζί με την κα Χριστίνα Καλαμπόκη με τις οποίες άρχισα να μιλώ για τα θέματα της κολιοκάκης σε πραγματικό χρόνο και να βρίσκω κοινά σημεία. Αυτό για μένα σήμαινε και σημαίνει πάρα πολλά.

Μόνο και μόνο το αίσθημα της αλληλεγγύης και της συμπάθειας από δύο παντελώς άγνωστα σε εμένα ως τότε πρόσωπα, ήταν αρκετά για να μου δώσουν ιδιαίτερο θάρρος, κουράγιο και δύναμη να αντιμετωπίσω αυτή την νέα πραγματικότητα. Γι αυτό και θα ήθελα και δημόσια να τις ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου και τις δύο.

Αργότερα ήρθε στην παρέα της «Δράσης» και η κα Χρύσα Γεωργοπούλου που αποτελεί ένα εξίσου δυναμικό και απαραίτητο στέλεχος στην πετυχημένη αυτή ομάδα.

Κυρίες μου είστε εξαιρετικές και το γνωρίζετε!

φτιάχνουμε-τραχανά-χωρίς-γλουτένη-με-τη-Δράση-για-την-κοιλιοκάκη-1 mamameli

Στο θέμα μας τώρα!

Την Κυριακή στις 10:30 (αρχίσαμε λίγο αργότερα … και φταίω εγώ γι΄αυτό!!) στα Ιωάννινα και στο κατάστημα της κας Αφροδίτης στο «THE CAKE’S HOME» (θα το βρείτε σίγουρα στο FB όπου υπάρχει η σελίδα του), δείξαμε στους εκλεκτούς καλεσμένους που μας τίμησαν με την παρουσία τους, ολόκληρη την διαδικασία παραγωγής του τραχανά χωρίς γλουτένη.

φτιάχνουμε-τραχανά-χωρίς-γλουτένη-με-τη-Δράση-για-την-κοιλιοκάκη-2 mamameli

Λοιπόν, όπως θα δείτε πρώτα ανακατεύουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι μας με το γάλα ώσπου να έχουμε μια σχετικά σκληρή ζύμη.

φτιάχνουμε-τραχανά-χωρίς-γλουτένη-με-τη-Δράση-για-την-κοιλιοκάκη-3 mamameli φτιάχνουμε-τραχανά-χωρίς-γλουτένη-με-τη-Δράση-για-την-κοιλιοκάκη-4 mamameli φτιάχνουμε-τραχανά-χωρίς-γλουτένη-με-τη-Δράση-για-την-κοιλιοκάκη-5 mamameli

Εδώ δείξαμε την συνταγή για τον γρήγορο τραχανά ή αλλιώς τον τραχανά της «τεμπέλας», όπου αμέσως αφού φτιάξουμε τη ζύμη μας, αυτή χωρίζεται σε μικρά σκληρά κομματάκια τα οποία περνάμε στο κόσκινο.

φτιάχνουμε-τραχανά-χωρίς-γλουτένη-με-τη-Δράση-για-την-κοιλιοκάκη-6 mamameli

Για μεγαλύτερη ευκολία και επειδή η ζύμη μας δεν έχει ξεραθεί (όπως γίνεται συνήθως) γυρίζουμε το κόσκινο ανάποδα και εκεί τρίβεται πολύ πιο εύκολα.

φτιάχνουμε-τραχανά-χωρίς-γλουτένη-με-τη-Δράση-για-την-κοιλιοκάκη-7 mamameli φτιάχνουμε-τραχανά-χωρίς-γλουτένη-με-τη-Δράση-για-την-κοιλιοκάκη-8 mamameli φτιάχνουμε-τραχανά-χωρίς-γλουτένη-με-τη-Δράση-για-την-κοιλιοκάκη-9 mamameli

Αν σε περίπτωση αρχίσει να κολλά πάνω στο κόσκινο τότε γυρίζουμε το υλικό μας ξανά στο αρχικό μπολ και ρίχνουμε λίγο αλεύρι για να γίνει πάλι σκληρό και να περάσει από το κόσκινο.

φτιάχνουμε-τραχανά-χωρίς-γλουτένη-με-τη-Δράση-για-την-κοιλιοκάκη-10 mamameli φτιάχνουμε-τραχανά-χωρίς-γλουτένη-με-τη-Δράση-για-την-κοιλιοκάκη-11 mamameli

Όλες οι κυρίες σε δράση στην «Δράση» !!!

φτιάχνουμε-τραχανά-χωρίς-γλουτένη-με-τη-Δράση-για-την-κοιλιοκάκη-12-1 mamameli

Και ο ολόφρεσκος τραχανάς μας είναι έτοιμος! Κιτρινωπός και σπυρωτός.

φτιάχνουμε-τραχανά-χωρίς-γλουτένη-με-τη-Δράση-για-την-κοιλιοκάκη-13 mamameli Εδώ βλέπετε τις δύο δικές μου συνταγές που έφερα έτοιμες στην εκδήλωση και παρατηρείτε τη διαφορά στο χρώμα σε κάθε ένα διαφορετικό σακουλάκι.

Το πιο σκούρο είναι με αλεύρι 100% φαγόπυρο ενώ το δεύτερο με αλεύρι για αρτοσκευάσματα.

φτιάχνουμε-τραχανά-χωρίς-γλουτένη-με-τη-Δράση-για-την-κοιλιοκάκη-14 mamameli φτιάχνουμε-τραχανά-χωρίς-γλουτένη-με-τη-Δράση-για-την-κοιλιοκάκη-15 mamameli

Βεβαίως ο τραχανάς μας, τόσο ο φρέσκος όσο και ο έτοιμος, μοιράστηκε σε σακουλάκια και στη συνέχεια στους εκλεκτούς καλεσμένους της εκδήλωσης που συμμετείχαν και εκείνοι στην όλη διαδικασία της παραγωγής.

φτιάχνουμε-τραχανά-χωρίς-γλουτένη-με-τη-Δράση-για-την-κοιλιοκάκη-16 mamameli φτιάχνουμε-τραχανά-χωρίς-γλουτένη-με-τη-Δράση-για-την-κοιλιοκάκη-17 mamameli φτιάχνουμε-τραχανά-χωρίς-γλουτένη-με-τη-Δράση-για-την-κοιλιοκάκη-18 mamameli φτιάχνουμε-τραχανά-χωρίς-γλουτένη-με-τη-Δράση-για-την-κοιλιοκάκη-19 mamameli

Και μη νομίζετε ότι τελειώσαμε εκεί!

Ακριβώς δίπλα στη Στοά Λούλη μας περίμεναν έτοιμα στρωμένα τραπέζια όπου φάγαμε με ασφάλεια εξαιρετικά εδέσματα ελεύθερα γλουτένης με τη φροντίδα και την επιμέλεια τόσο των κυριών του συλλόγου όσο και των καταστηματαρχών.

Περάσαμε εξαιρετικά!

φτιάχνουμε-τραχανά-χωρίς-γλουτένη-με-τη-Δράση-για-την-κοιλιοκάκη-23 mamameli

Ως πρώτο πιάτο ήταν φυσικά ο τραχανάς χωρίς γλουτένη που ο σεφ ετοίμασε μαζί με κοτοπουλάκι.

φτιάχνουμε-τραχανά-χωρίς-γλουτένη-με-τη-Δράση-για-την-κοιλιοκάκη-21 mamameli

Καθολικά το πιάτο λατρεύτηκε! Εξαιρετικό όπως και ο τραχανάς ο ίδιος ως υλικό!

φτιάχνουμε-τραχανά-χωρίς-γλουτένη-με-τη-Δράση-για-την-κοιλιοκάκη-24 mamameli

Οι κυρίες του συλλόγου είχαν φροντίσει την παραγωγή ολόφρεσκου ψωμιού χωρίς γλουτένη με διάφορες παρασκευές, όπως ελαιόψωμο και σκορδόψωμο!

Και αυτά ήταν μόνο τα ορεκτικά.

Θερμά συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν.

Ήταν πραγματική τιμή για μένα και η πρόσκληση σε αυτή τη διοργάνωση και μεγαλύτερη ακόμη η χαρά μου που μοιράστηκα με όλους στιγμές και εμπειρίες. Η οικογένειά μου συμμετείχε εκεί 100% και όλοι έμειναν απολύτων ευχαριστημένοι. Το ίδιο ευχαριστημένοι ήταν και όλοι οι νεοδιαγνωσθέντες φίλοι μας που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Εύχομαι στο σύλλογο της «Δράση για την κοιλιοκάκη» πάντα τέτοια και να είμαστε γεροί να ανταμώνουμε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here