Τούρτα Μπανόφι – Banoffee

0
8827
Τούρτα Μπανόφι - Banoffee 5 mamameli

Τούρτα Μπανόφι – Banoffee

Υλικά

  • μια δόση παντεσπάνι σοκολάτας (δείτε τη συνταγή)
  • μια δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής, για την οποία χρειαζόμαστε:
    800 ml γάλα
    80 γραμμάρια κορν φλάουρ
    80 γραμμάρια ζάχαρη
    2-3 βανιλίνες
    2 κρόκους αυγών
    10 γραμμαρια βούτυρο
  • 150 γραμμάρια κρέμα καραμέλας (100 για τη γέμιση και 50 για στολισμό-food styling)
  • 3-4 μέτριες μπανάνες
  • 70 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
  • 100 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
  • 250 γραμμάρια φυτική κρέμα για σαντιγύ
  • 20 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

Είναι μια από τις συνταγές που πάντα λάτρευα.
Γίνεται ομοίως με την εκτέλεση χωρίς γλουτένη όπως και με την κοινή εκτέλεση (με γλουτένη δηλαδή).
Έχει αρκετή δουλίτσα (όπως όλες οι τούρτες) αλλά μας ανταμείβει με την αξεπέραστη γεύση της.

Οδηγίες

Φτιάχνουμε το παντεσπάνι σοκολάτας από την προηγούμενη ημέρα.

Αν βιαζόμαστε, το φτιάχνουμε την ίδια μέρα όμως αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Το κόβουμε σε δύο κομμάτια (εφόσον έχει κρυώσει) και έχουμε έτσι δύο δίσκους παντεσπάνι.
Ένα θα χρησιμοποιήσουμε για τη βάση και ένα για την επικάλυψη.

Αν δεν έχουμε έτοιμη κρέμα καραμέλας μπορούμε να την φτιάξουμε την ίδια μέρα (θα την αφήσουμε όμως να κρυώσει πρώτα, έστω να πάρει θερμοκρασία δωματίου).
Διαφορετικά μπορούμε να την έχουμε ετοιμάσει από προηγούμενη μέρα ή μέρες καθώς διατηρείται για αρκετό καιρό στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 700 ml γάλα και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια από 2 αυγά.
Τα ασπράδια δεν τα χρησιμοποιούμε (τα αφήνουμε να συμπληρώσουμε κάποια ομελέτα).
Ανακατεύουμε τους κρόκους με 100 γραμμάρια ζάχαρη, τις βανιλίνες και το κορν φλάουρ.
Ρίχνουμε στο μίγμα μας και 100 ml κρύο γάλα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας.
Με μια κουτάλα ρίχουμε λίγο ζεστό γάλα στο μίγμα μας (να αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία του) και προσθέτουμε όλο το μίγμα μας στο ζεστό γάλα.
Ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου να πήξει. Αφαιρούμε από το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο.
Ανακατεύουμε ώσπου να ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ανακατευοντάς τη ανά διαστήματα για να μη κάνει κρούστα.
Εναλλακτικά μπορούμε να την απλώσουμε σε ένα ταψάκι και να απλώσουμε πάνω της πλαστική μεμβράνη (έτσι αποφεύγουμε την κρούστα).
Όταν η κρέμα μας έχει κρυώσει είναι έτοιμη προς χρήση.

Για την γκανάζ σοκολάτας, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι . Έχουμε κομμένη το σοκολάτα σε μικρά κομμάτια σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε ώσπου να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας.

Για τη σαντιγύ χτυπάμε την φυτική κρέμα με τη ζάχαρη άχνη στο μίξερ ώσπου να σφίξει (περίπου για 5-8 λεπτά).

Και τώρα μετά από τόση προετοιμασία, το διασκεδαστικό κομμάτι.

Σε ένα δίσκο για τούρτα ή σε μια πιατέλα τοποθετούμε την πρώτη στρώση από το παντεσπάνι σοκολάτας.
Απλώνουμε πάνω του τη μισή ποσότητα της γκανάζ σοκολάτας.

Αφήνουμε λίγα λεπτά τη γκανάζ να “σταθεί”, να σταθεροποιηθεί δηλαδή και απλώνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Κόβουμε και απλώνουμε τις μπανάνες ώσπου να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.
Περιχύνουμε τις μπανάνες με τα 100 ml της κρέμας καραμέλας.

Τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι και καλύπτουμε με την υπόλοιπη γκανάζ.

Αρχίζουμε να στολίζουμε με την σαντιγύ.

Κόβουμε όση ποσότητα μπανάνας θέλουμε να ολοκληρώσουμε το στολισμό της τούρτας μας και περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα καραμέλας.

Αν θέλουμε μπορούμε να τρίψουμε και λίγη σοκολάτα κουβερτούρα πάνω στη σαντιγύ.

Έτοιμη ! Εορταστική και πεντανόστιμη!

Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 163,68kcal
Πρωτεΐνες: 2,87 γρ.
Υδατάνθρακες: 19,70 γρ.
Λίπη: 8,52 γρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here