Τζιτζιμπίρα

0
2521
Τζιτζιμπίρα 5 mamameli

Τζιτζιμπίρα

Αυτό το δροσιστικό ποτό με τις κερκυραϊκές ρίζες του, το ανακάλυψα ψάχνοντας ένα εναλλακτικό αναψυκτικό για τα παιδιά.
Δεν ενδείκνυται βέβαια για τους διαβητικούς μας φίλους τόσο, όσο για τους κοιλιοκακικούς.
Δυστυχώς έχει αρκετή ζάχαρη και δεν γίνεται να παρασκευαστεί (τουλάχιστον η γνήσια εκδοχή του) με άλλο τρόπο, καθώς η μαγιά που έχει χρειάζεται τη ζάχαρη για να μπορέσει να παράξει διοξείδιο του άνθρακα.

Η εκδοχή αυτή της τζιτζιμπύρας είναι περισσότερο αναψυκτικό, παρά η κλασική αφρώδης συνταγή της Κέρκυρας.

Υλικά

  • 10 γραμμάρια μαγιά μπύρας
  • μια κουταλιά της σούπας φρέσκο τριμμένο τζίντζερ ή μια κουταλιά του γλυκού τρίμμένο
  • 1 λίτρο νερό
  • 200 γραμμάρια λευκή ζάχαρη
  • το χυμό από μισό λεμόνι

Οδηγίες

Σε περίπου 250 γραμμάρια νερό διαλύω τη ζάχαρη.
Αν δεν διαλύεται εύκολα μπορείτε να το ζεστάνετε λίγο αλλά σε αυτή την περίπτωση θα το αφήσετε να κρυώσει εντελώς.
Τρίβω το τζίντζερ στο ψιλό μέρος του τρίφτη.
Αν χρησιμοποιήσω τριμμένο τότε είναι λίγο πιο σύντομη η διαδικασία.
Προσωπικά προτιμώ το φρέσκο γιατί δίνει μεγαλύτερη ένταση στη γεύση.

Σε ένα πλαστικό μπουκάλι χωρητικότητας 1,5 λίτρου με ένα χωνί προσθέτω το μίγμα με το νερό και τη ζάχαρη, τη μαγιά, το λεμόνι και το υπόλοιπο νερό και το κλείνω.
Μην παρασυρθείτε και βάλετε περισσότερο νερό στο μπουκάλι.
Πρέπει να αφήσετε τουλάχιστον τέσσερα δάκτυλα κενό στο μπουκάλι.
Κι αυτό γιατί το μίγμα μας θα αρχίσει να δημιουργεί μέσω της ζύμωσης διοξείδιο του άνθρακα που θα χρειαστεί χώρο για να αναπτυχθεί και να μην σκάσει το μπουκάλι μας.

Υπάρχουν δύο διαφορετικές τεχνικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε από δω και πέρα.

  1. Η πρώτη (που σας προτείνω) συνιστά να αφήσουμε το μίγμα σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον για 48 ώρες ανοίγοντας κατά διαστήματα πολύ πολύ σιγά το στόμιο του μπουκαλιού για να φεύγει το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται.
    Μετά από το διάστημα αυτό και αφού έχουμε ανοίξει το στόμιο άλλη μια φορά, το κλείνουμε και το τοποθετούμε στο ψυγείο.
    Εκεί πρέπει να μείνει ξανά για τουλάχιστον 48 ώρες μέχρι να το καταναλώσουμε.
  2. Η δεύτερη τεχνική συνιστά για το πρώτο 24ωρο να αφήσουμε το μπουκάλι ερμητικά κλειστό και μετά την πρώτη μέρα να κάνουμε μια μικρή τρύπα στο μπουκάλι για να διοχετεύσουμε από εκεί το διοξείδιο του άνθρακα (δεν την έχω δοκιμάσει).
    Και εδώ θέλουμε άλλες 24 ώρες εκτός ψυγείου.
    Μετά το δεύτερο εικοσιτετράωρο τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ημέρες και μετά το καταναλώνουμε.

Προσωπικά, έχω δοκιμάσει μόνο την πρώτη, γιατί θεωρώ πιο ασφαλές να αποσυμπιέζω το μπουκάλι αρκετές φορές, όσο διαρκεί η ζύμωση.

Το αποτέλεσμα όπως και να έχει θα σας δικαιώσει.

Είναι από τα πιο δροσιστικά αναψυκτικά που έχετε δοκιμάσει.
Δοκιμάστε να το σερβίρετε με λίγα παγάκια και μια φέτα λεμόνι σε κάθε ποτήρι.
Αξίζει τον κόπο και σίγουρα θα σας αποζημιώσει με την φρεσκάδα του.

Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 64,28 kcal
Πρωτεΐνες: 0,3 γρ.
Υδατάνθρακες: 16,7 γρ.
Λίπη: –

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here