Σαραγλί χωρίς γλουτένη

0
4471
σαραγλί-χωρίς-γλουτένη-8 mamameli

Σαραγλί χωρίς γλουτένη

Υλικά

Για το φύλλο

  • 500 γρ. αλεύρι για πίτα (χωρίς γλουτένη)
  • 100 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 50 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 αυγά ολόκληρα
  • περίπου 100 γρ. νερό

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. αμύγδαλα άψητα με τη φλούδα
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 100 γρ. γλυκόζη
  • 250 γρ. νερό
  • χυμό από μισό λεμόνι

Επιπλέον: 100 γρ. φρέσκο βούτυρο (περιχύνουμε πριν το ψήσιμο)

Όλοι έχουν δικαίωμα και στα σιροπιαστά. Σιροπιαστό και μοσχομυριστό σαραγλί χωρίς γλουτένη.

Κι όμως γίνεται.

Χρειάζεται υπομονή, θέληση και τεχνική και όλα είναι δυνατά. Δοκιμάστε το.

Μπορεί να μην είναι το ίδιο λεπτό και τραγανό το φύλλο μας όσο το φύλλο κρούστας (άλλωστε θα είναι χειροποίητο από τα χεράκια σας), αλλά στη γεύση δεν έχει να ζηλέψει τίποτε. Είναι ακριβώς το ίδιο.

Οδηγίες

Ζυμώνουμε τα υλικά για το φύλλο σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά.

Αλέθουμε στο μούλτι τα αμύγδαλα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αμύγδαλα με την κανέλα και τα αφήνουμε στην άκρη για αργότερα.

Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα ταψάκι.

Ανοίγουμε το φύλλο μας.

Προσπαθούμε όσο γίνεται να τετραγωνίσουμε το φύλλο κόβοντας τις τυχόν προεξοχές.

Ξεκινούμε με το να διπλώσουμε το φύλλο κατά το ένα τρίτο περίπου όπως στην τρίτη φωτογραφία .

Θα χρειαστούμε ένα μακρόστενο ραβδάκι λίγο μεγαλύτερο σε μήκος από τα φύλλα που έχουμε ανοίξει.

Εγώ έχω ράβδους μεταλλικές για σουβλάκια και είναι αυτή που χρησιμοποιώ σε τέτοιου είδους παρασκευές. Αν έχετε οποιαδήποτε άλλη που θα έχει σίγουρα μήκος μεγαλύτερο από το μήκος του κάθε φύλλου που ανοίγετε είναι αρκετή για να σας βοηθήσει.

Βάζουμε τη γέμιση με το αμύγδαλο κατά μήκος της ράβδου και τυλίγουμε γύρω από αυτή σε ρολό.

Το ραβδάκι μας θα χρησιμεύσει ως οδηγός να σουρώσουμε τη ζύμη και τη γέμιση γύρω από αυτό έτσι ώστε να πάρει τη χαρακτηριστική όψη από το σαραγλί.

Προσεκτικά αφαιρούμε το ραβδάκι μας και τοποθετούμε στο ταψί μας.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ώσπου να τελειώσει η ζύμη για τα φύλλα μας.

Λιώνουμε το επιπλέον βούτυρο και περιχύνουμε το γλυκό μας.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 1 με 1 1/2 ώρα ή ώσπου να ροδοκοκκινήσει το γλυκό μας.

Για το σιρόπι: βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη για περίπου 15 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.

Αφού ψηθεί το γλυκό μας το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και αφήνουμε τουλάχιστον για 1 ώρα να “τραβήξει” το σιρόπι.

Είναι ένα απολαυστικό γλύκισμα για όλους, αλλά επίσης πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά.

Γι΄αυτό μην ξεχνάτε οι ινσουλινοεξαρτώμενοι να μετρήσετε και να υπολογίσετε και το επιπλέον ισοδύναμο λίπους!!!

Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 349 kcal
Πρωτεΐνες: 2,62 γρ.
Υδατάνθρακες: 53,25 γρ.
Λίπη: 14,84 γρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here