Πολυσπόρια με ρυζάλευρο χωρίς γλουτένη

0
3153
Πολυσπόρια-με-ρυζάλευρο-χωρίς-γλουτένη-8 mamameli

Πολυσπόρια με ρυζάλευρο χωρίς γλουτένη

Υλικά

  • 35 γρ. φουντούκια (ψημένα και χοντροκομμένα)
  • 35 γρ. καρύδια (χοντροκομμένα)
  • 50 γρ. φαγόπυρο
  • 10 γρ. λευκή κινόα
  • 50 γρ. καλαμπόκι (κατεψυγμένο)
  • 30 γρ. χουρμάδες χοντροκομμένους (ή τέσσερα τεμάχια)
  • 20 γρ. μαύρη σταφίδα
  • 20 γρ. ξανθή σταφίδα
  • μια πρέζα αλάτι
  • 800 γρ. νερό
  • 100 γρ. ρυζάλευρο
  • 100 γρ. ζάχαρη (εναλλακτικά χωρίς προσθήκη ζάχαρης προσθέτουμε στο τέλος 50 γρ. στέβια)
  • 2 βανιλίνες σε σκόνη ή 1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • κανέλα, σουσάμι ή λιναρόσπορο

Ως παιδί λάτρευα τα πολυσπόρια. Κάθε χρόνο ήξερα ποια γειτόνισσα φτιάχνει τα καλύτερα και της το έλεγα από το βράδυ, έτσι ώστε να μου κρατήσει ένα πιατάκι ανήμερα της Παναγίας! Και στη γειτονιά όλες οι νοικοκυρές αντάλλασαν τα πιάτα τους αυτή τη μέρα.

Ένα έθιμο που -τουλάχιστον στην επαρχία- καλά κρατεί στις μέρες μας.

Εφόσον τα τελευταία χρόνια φτιάχνουμε στο σπίτι τα πάντα χωρίς γλουτένη, γιατί όχι και τα πολυσπόρια!!

Αφού σας κάνω λοιπόν μια αναδρομή του εθίμου ανά τους αιώνες, σας παρουσιάζω την δική μου εκδοχή για πολυσπόρια χωρίς γλουτένη, φυσικά χωρίς σιτηρά αλλά με θρεπτικά σποράκια και φυσικά φαγόπυρο. Και για μεγαλύτερη ευκολία με λίγο κατεψυγμένο καλαμπόκι, που όμως όποιος θέλει το αντικαθιστά με αποξηραμένο (που πρώτα έχει βράσει ξεχωριστά).

Οι αναλογίες που σας δίνω είναι αρκετές για 6 μερίδες.

Μη σας φαίνονται μικρές οι ποσότητες. Ιδιαίτερα το φαγόπυρο αφού βράσει θα δείτε ότι η αρχική ποσότητα έχει πολλαπλασιαστεί.

Ένα ζεστό και γλυκό ταυτόχρονα πιάτο με όλους τους καρπούς και τα σπόρια χωρίς γλουτένη.

Μεγάλη η γιορτή η 21η Νοεμβρίου, όπου η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου.

Είναι γνωστή ως «ημέρα της Παναγίας της Αρχισπορίτισσας» ή «Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας» ή και της «Ξεσπορίτισσας”» ταυτιζόμενη με τις γεωργικές εργασίες, ή ακόμα και «Πολυσπορίτισσας», για να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας στην καρποφόρα γη και να γιορτάσουν οι γεωργοί το τέλος της σποράς και την αναμονή και ελπίδα για μια πλούσια καρποφορία.

Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που διασώθηκε μέσα στους αιώνες.

Την ημέρα αυτή συνηθίζεται στα νησιά να βράζουν πολυσπόρια, τη λεγόμενη μαεργιά, η οποία ως φαγητό έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα. Πρόκειται για ένα είδος σούπας, με διάφορα όσπρια, που έφτιαχνα σε μια γιορτή των Αθηνών τα αρχαία Πυανέψια ή Πυανόψια ή Πανόψια.

Ουσιαστικά πραγματοποιούσαν μια αναίμακτη θυσία με φρούτα και καρπούς, τους πρώτους καρπούς της ετήσιας συγκομιδής, για να ευχαριστήσουν το Θεό Απόλλωνα και τη Θεά Αθηνά που προστάτεψαν τη γονιμότητα της γης τη χρονιά που έφυγε και για να παρακαλέσουν να τους βοηθήσουν οι θεοί στη σοδειά και τον ερχόμενο το χρόνο.

Οι μεγάλοι μαζεύονταν έξω από το ναό του Απόλλωνα και παιδιά στεφανωμένα (με κλαδιά ελιάς και δάφνης) τους προσέφεραν απ’ αυτό το φαγητό-γλύκισμα. Ύστερα γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι, τραγουδούσαν και οι οικοδεσπότες παίρναν κάποιο κλαδάκι απ’ τα μαλλιά τους το κρεμούσαν στην πόρτα και τους έδιναν κεράσματα.

Οδηγίες

Ξεπλένουμε την κινόα και το φαγόπυρο (κατά προτίμηση σε ένα σουρωτήρι ή μεγάλο στραγγιστήρι).

Σε ένα κασταρολάκι με νερό, ρίχνουμε το αλάτι, βράζουμε το φαγόπυρο και την κινόα για 10 λεπτά.

Ρίχνουμε και το κατεψυγμένο καλαμπόκι και βράζουμε για ακόμη 4-5 λεπτά.

Στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε με νερό.

Σε ένα ξεχωριστό κατσαρολάκι βάζουμε τα 700 γρ. από το νερό μας – σε μέτρια θερμοκρασία.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να ξεκινήσει ο βρασμός (θυμηθείτε:αν δεν βάλουμε ζάχαρη, η στέβια θα μπει στο τέλος του βρασμού).

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα στραγγισμένα σπόρια μας (φαγόπυρο, κινόα, καλαμπόκι), τις σταφίδες, τους χουρμάδες και ανακατεύουμε.

Στα υπόλοιπα 100 γρ. νερού ρίχνουμε το ρυζάλευρο και το ανακατεύουμε ώσπου να ανακατευτεί. Ίσως σας φανεί ότι πήζει κατευθείαν. Μη σας φοβίσει, δεν πρόκειται.

Το προσθέτουμε κατευθείαν στην κατσαρόλα μας και ανακατεύουμε διαρκώς, ώσπου να αρχίσει να πήζει.

Αποσύρουμε από την εστία μόλις αρχίζει να κοχλάζει το μίγμα.

Προσθέτουμε την βανίλια (την οποία μπορούμε εύκολα να παραλείψουμε), μια πρέζα κανέλα σε σκόνη και σερβίρουμε στα πιάτα μας.

Πάνω από κάθε μερίδα ρίχνουμε χοντροκομμένα καρύδια, φουντούκια και σουσάμι ή λιναρόσπορο.

Απολαύστε τα ζεστά και του χρόνου με υγεία!

Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 140,69 kcal
Πρωτεΐνες: 2,79 γρ.
Υδατάνθρακες: 26,5 γρ.
Λίπη: 4,39 γρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here