FORGOT YOUR DETAILS?

Φρέσκα ραβιόλι με φέτα και δυόσμο

Υλικά

Υλικά για την πάστα ζυμαρικών
500 γρ. αλεύρι για αρτοσκευάσματα (χωρίς γλουτένη)
7 ολόκληρα αυγά

Για τη σάλτσα
μια φρέσκια ντομάτα (την πολτοποιώ στον πολυκόπτη - μούλτι)
200 γρ. σάλτσα ντομάτας
ένα ξερό κρεμμυδάκι
μια σκελίδα σκόρδο
ελάχιστο μπαλσάμικο ξύδι
λίγο λευκό κρασί (περίπου 50 cc)
αλάτι & πιπέρι

Για τη γέμιση
ένα ολόκληρο αυγό
200 γρ. τυρί φέτα
δυόσμο αποξηραμένο ή φρέσκο

θα χρειαστούμε επιπλέον:
κόρν φλάουρ ή νισεστέ (για να πλάθω ελαφρά την πάστα)
ένα μπολ με νερό (για να βρέξω την πάστα μου να κολλήσει)

Φρέσκα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη! Οι λάτρεις των φρέσκων ζυμαρικών σίγουρα θα με καταλάβουν αν πω ότι είναι αξεπέραστα σε γεύση, υφή και διατροφική αξία (σε σχέση βέβαια με τα τυποποιημένα).  Κι όμως γίνονται πολύ εύκολα. Αρκεί κανείς να έχει όρεξη, υπομονή και θέληση.

Βέβαια και μια μηχανή για ζυμαρικά (πάστα) είναι εξίσου απαραίτητη για να κάνει την όλη διαδικασία πολύ πιο γρήγορη και εύκολη. Σίγουρα μπορεί κανείς να ανοίξει το φύλλο των ζυμαρικών και με την κλασική διαδικασία ανοίγω φύλλο χωρίς γλουτένη.

Οδηγίες

Για τη ζύμη των ραβιόλι:

Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι μου και σπάω ολόκληρα τα αυγά.

Ζυμώνω τα υλικά μου ώσπου να γίνει μια εύπλαστη ζύμη (προτιμώ στην αρχή με το μίξερ και αργότερα ίσως με το χέρι για να ελέγχω την ελαστικότητα της ζύμης).
Πλάθω τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπαστούνι και την τυλίγω με διαφανή μεμβράνη.

Αφήνω να ξεκουραστεί τουλάχιστον 1 ώρα.

Κόβω κομμάτι από τη ζύμη μου και με λίγο κορν φλάουρ την ανοίγω σε ένα μικρό φύλλο, στις διαστάσεις της μηχανής μου, για να μπορέσει να περάσει άνετα από αυτή.
Περνώ το φύλλο μου από τη μηχανή πάστας/ζυμαρικών και ρίχνω πάνω της ελάχιστο κορν φλάουρ (να μην ξεραθεί).
Επαναλαμβάνω ώσπου να τελειώσει η ζύμη μου.

Κόβω ή σχηματίζω με ένα μαχαίρι με εγκοπές (ή με ένα απλό μαχαίρι αν δεν διαθέτω ειδικό) το κάθε φύλλο που βγήκε από τη μηχανή σε μεγάλες λωρίδες πάχους περίπου 4 εκατοστών (προσπαθώ να είναι ισομεγέθεις όσον αφορά οπωσδήποτε το πλάτος)

Για τη γέμιση: Ανακατεύω σε ένα μπολ το ολόκληρο αυγό και το τυρί τριμμένο σε μικρά κομματάκια. Προσθέτω τον δυόσμο ψιλοκομμένο ή αν είναι ξερός τριμμένο σε μικρά κομματάκια. Ανακατεύω.

Συνθέτω τα ραβιόλι:

Στην πρώτη λωρίδα τοποθετώ λίγη από τη γέμισή μου, και προσπαθώ να αφήσω ενδιάμεσα κενό χώρο.
Με ένα βουρτσάκι (ή και με το δάκτυλό μου) ραντίζω λίγο νερό περιμετρικά της γέμισης (για να κολλήσει καλύτερα η δεύτερη λωρίδα ζύμης)
Τοποθετώ τη δεύτερη λωρίδα ζύμης πάνω στην πρώτη και πιέζω να φύγει ο επιπλέον αέρας και να κολλήσουν μεταξύ τους οι λωρίδες.

Κόβω ανάμεσα στα κομμάτια της γέμισης σε ομοιόμορφα τετράγωνα.
Τοποθετώ τα ραβιόλι μου προσωρινά σε μια επιφάνεια πάνω στην οποία έχω ρίξει λίγο κορν φλάουρ.

Αν θέλω σε αυτή τη φάση μπορώ να συντηρήσω τα ραβιόλι στο ψυγείο σκεπασμένα με μια διαφανή μεμβράνη και βγάζοντας όσο περισσότερο αέρα μπορώ, για να συντηρηθούν και να τα μαγειρέψω κάποιο άλλη στιγμή. Μια-δυο μέρες δηλαδή γιατί είναι πολύ φρέσκα τα υλικά μου. Επιπλέον, αν θέλω μπορώ να τα καταψύξω και να τα χρησιμοποιήσω αρκετά αργότερα.

Μαγειρεύω:

Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνω λίγο αλάτι, μια-δυο σταγόνες ελαιόλαδο και λίγα λίγα τα ραβιόλι.
Μόλις ανέβουν στην επιφάνεια (περίπου 2-3 λεπτά) είναι έτοιμα.
Αφαιρώ με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο ή μπολ όπου τους ρίχνω λίγο ελαιόλαδο (να μην κολλήσουν).

Ετοιμάζω τη σάλτσα ντομάτας:
Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι.
Σβήνω με το κρασί και προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας, την πολτοποιημένη ντομάτα και το σκόρδο.
Αλατοπιπερώνω και προσθέτω ελάχιστο μπαλσάμικο.
Αφήνω να βράσει σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά.

Σερβίρω τα ραβιόλι μου περιχύνοντάς τα με τη σάλτσα ντομάτας.

Εύχομαι να τα απολαύσετε όσο και εμείς!!!.

Φρέσκα ραβιόλι με φέτα και δυόσμο σύνθεση ανά 100 γρ.

Ενέργεια/θερμίδες: 182,45 kcal
Πρωτεΐνες: 5,8 γρ
Υδατάνθρακες: 26,61 γρ
Λίπη: 5,35 γρ

θερμίδες---ποσότητες-mamameli

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

TOP
Shares

Χρησιμοποιούμε τα cookies για να διασφαλίσουμε ότι θα σας δώσει την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.