Μια ζάχερτορτε διαφορετική και χωρίς γλουτένη

0
1804
Μια-ζάχερτόρτε-διαφορετική-και-χωρίς-γλουτένη-15 mamameli

Μια ζάχερτορτε διαφορετική και χωρίς γλουτένη

Υλικά

Για το κέικ

  • 200 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια
  • 160 γρ. βούτυρο πρόβειο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 110 γρ. ζάχαρη
  • 8 αυγά
  • 140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (χωρίς γλουτένη)
  • 20 γρ. χαρουπάλευρο

Για το γλασάρισμα με τη μαρμελάδα

  • 100 γρ. μαρμελάδα φράουλα
  • 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού

Για το γλάσο σοκολάτας

  • 120 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια
  • 90 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος (τουλάχιστον 35% λιπαρά)
  • 15 γρ. γλυκόζη

Έχει μια στρώση λιγότερη με μαρμελάδα (δεν χρησιμοποιώ την παραδοσιακή εκδοχή με το βερίκοκο γιατί η φράουλα είναι περισσότερο αγαπημένη μου) και μειώνοντας την ποσότητα της σοκολάτας έχω προσθέσει επιπλέον, χαρουπάλευρο!

Το πείραμά μου πιστεύω ότι στέφεται με επιτυχία, καθώς το χαρουπάλευρο δεν επηρεάζει την πλούσια γεύση της σοκολάτας και προσδίδει σε αυτή την κατασκευή ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Βέβαια είναι ένα γλυκό για ιδιαίτερες περιστάσεις! Πλούσιο σε θερμίδες, υδατάνθρακες και λιπαρά.

Οπότε όσοι κάνετε ινσουλίνη μην ξεχάσετε να προσθέσετε ισοδύναμα για τα λιπαρά κάθε κομματιού που θα καταναλώσετε.

Η ζάχερτορτε είναι το αυστριακό γλυκό που συνδέεται όσο τίποτε άλλο με την πόλη της Βιέννης.

Μουσική, τέχνη, χορός, τραγούδι και ευρωπαϊκός αέρας συνοδεύει την ζάχερτορτε και εύχομαι να συνοδεύει και τις στιγμές που θα την απολαμβάνετε.

Οδηγίες

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι ή σε ένα αντικολλητικό ταψί στρώνουμε λαδόκολλα.

Χωρίζουμε τους κρόκους και τα ασπράδια των αυγών σε δύο διαφορετικά μπολ.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί ή στα μικροκύματα.
Την αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη και τους κρόκους των αυγών ώσπου να αφρατέψουν και ασπρίσουν.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα (συνεχίζοντας να χτυπάμε) και σιγά σιγά το αλεύρι και το χαρουπάλευρο.

Χτυπάμε σε ένα άλλο μπολ τα ασπράδια ώσπου να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.

Προσθέτουμε λίγη από τη μαρέγκα στο μίγμα με τους κρόκους μας και σιγά σιγά ενσωματώνουμε και την υπόλοιπη ανακατεύοντας με μια μαρίζ (έτσι δεν χάνουμε τον αέρα της μαρέγκας στο μίγμα μας).

Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα μας και ψήνουμε στο φούρνο για 50-55 λεπτά.

Όταν ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε τη φόρμα μας.

Πρέπει να αφήσουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την μαρμελάδα με το χυμό λεμονιού και γλασάρουμε την επιφάνεια του κέικ μας.

Ξεκινούμε το γλάσο σοκολάτας.

Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση.

Αν έχουμε ένα θερμόμετρο προσέχουμε και ανακατεύουμε ώσπου η θερμοκρασία να φτάσει πάνω από τους 70 βαθμούς Κελσίου. Όχι όμως περισσότερο γιατί θα μας καραμελώσει. Αν βέβαια σας αρέσει καραμελωμένη η σοκολάτα μπορείτε να φτάσετε τη θερμοκρασία στους 100 βαθμούς Κελσίου.

Το αφαιρούμε από την εστία και περιχύνουμε το γλυκό μας.

Προσπαθούμε να σκεπάσουμε όλο το κέικ και τις πλευρές του.

Έτοιμο!

Αφήνουμε να κρυώσει για να κόψουμε και να σερβίρουμε.

Αν θέλουμε μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο (αφού κρυώσει βέβαια η επικάλυψη) αλλά όταν θελήσετε να το κόψετε καλό είναι να το αφήσετε εκτός ψυγείου για τουλάχιστον 10-15 λεπτά.

Σερβίρουμε είτε με διακοσμητικά σοκολάτας ή και με σαντιγί.

Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 381 kcal
Πρωτεΐνες: 4,9 γρ.
Υδατάνθρακες: 40,8 γρ.
Λίπη: 21,8 γρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here