FORGOT YOUR DETAILS?

Ζαμπόν χοιρινό

Υλικά
2 κιλά χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο

Για τη μαρινάδα
1 ποτήρι κρασί κόκκινο (περίπου 200 γρ.)
ξύδι λευκό (περίπου 2 κουταλιές της σούπας)
ξύδι μπαλσάμικο (περίπου 2 κουταλιές της σούπας)
κόλιαντρο σε κόκκους
ρόζ και μαύρο πιπέρι σε κόκκους
ρίγανη
ελάχιστο μέλι

 

Φτιάξτε μόνοι σας ζαμπόν.  Ακούγεται δύσκολο αλλά τελικά είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζετε.  Εδώ και καιρό γύριζε ως ιδέα στο μυαλό μου αλλά δεν το τολμούσα. Τελικά όμως ο τολμών νικά.

Ζαμπόν χοιρινό από σπίτι!!

Είναι πολύ πιο εύκολο από όσο φαντάζεται κανείς. Χρονοβόρο μεν αλλά δεν απαιτεί ιδιαίτερη δεξιότητα. Απαραίτητο βέβαια είναι είτε ένα ηλεκτρικό μαχαίρι είτε ένα μηχάνημα κοπής αλλαντικών (στη λιανική οι τιμές ξεκινούν από περίπου 30 Ευρώ). Αξίζει τον κόπο (η επένδυση σε ένα τέτοιο μηχάνημα) καθώς μπορείτε να έχετε φέτες από τα πάντα (ψωμί, κρέας, τυρί και πολλά άλλα) και να είστε και σίγουροι για την αποφυγή της όποιας επιμόλυνσης γλουτένης (ιδιαίτερα σημαντικό για τους κοιλιοκακικούς).

Τα αλλαντικά είναι μεν εύχρηστα στην καθημερινότητά μας  και πολύ γευστικά αλλά τι γίνεται με τις πρόσθετες ουσίες; Φτιάχνοντας  μόνοι μας, έστω το ζαμπόν, έχουμε πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα για το τι περιέχει το πιάτο μας, το τοστ ή η πίτσα μας.

Γευστικότατο ψιλοκομμένο χοιρινό ζαμπόν!

Οδηγίες
Σημαντικό παράγοντα έχει το μαρινάρισμα στο κρέας καθώς θωρακίζει με νοστιμιά το κρέας αλλά και το βοηθά στην διαδικασία του ψησίματος να είναι πιο ζουμερό και γευστικό.

Όλη τη διαδικασία την έκανα σε μια γάστρα που χωράει στο ψυγείο και από εκεί μπαίνει κατευθείαν στο φούρνο.

Επειδή τα μπαχαρικά μου είναι κυρίως σε κόκκους προσπαθώ να τους σπάσω για να πάρω όλο το άρωμά τους. Αυτό μπορείτε να το κάνετε είτε σε ένα γουδί, είτε βάζοντάς τα σε μια μικρή πλαστική σακούλα και τα χτυπάτε με κάτι βαρύ για να σπάσουν.

Παίρνετε το κρέας και το τοποθετείτε στη γάστρα όπως είναι ολόκληρο το κομμάτι.

Διαλύετε μέσα στο κρασί ελάχιστο μέλι. Ρίχνετε πάνω στο κρέας τα υγρά στοιχεία (ξύδι λευκό και μπαλσάμικο και το ποτήρι κρασί). Το γυρίζετε να πάει το μίγμα σε όλο το κρέας και προσθέτετε τα μπαχαρικά. Γυρίστε το ξανά έτσι ώστε τα μπαχαρικά να είναι και αυτά γύρω από το κρέας. Δεν έχω προσθέσει αλάτι γιατί θεωρώ ότι αφαιρεί υγρασία από το κρέας. Εναλλακτικά, θα πρότεινα αν κάποιος θέλει μια πιο έντονη γεύση, να προσέθετε λίγη σάλτσα σόγιας (που είναι αρκετά αλμυρή από μόνη της).

Το σκεπάζετε είτε με μεμβράνη είτε με το καπάκι της γάστρας και το τοποθετείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.

Τοποθετείτε τη γάστρα στο φούρνο όπως είναι με τη μαρινάδα κατευθείαν από το ψυγείο και ψήνετε στους 130-150 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον 3-4 ώρες. Ενδιάμεσα φροντίζετε να γυρίσετε μια φορά το κρέας (για να ψηθεί ομοιόμορφα).

Αφήνετε σκεπασμένο να κρυώσει και το αφαιρείτε από τη μαρινάδα. Η μαρινάδα που περίσσεψε μπορεί να γίνει βάση για νοστιμότατη σάλτσα.

Δεν τελειώσαμε ακόμη. Το ψημένο κρέας πρέπει να μείνει για ένα βράδυ στο ψυγείο για να σφίξει.

Το τοποθετείτε σε ένα μπολ και το αφήνετε στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα είναι έτοιμο για να ξεκινήσετε να το ψιλοκόβετε σε φέτες.

Με ένα μηχάνημα κοπής αλλαντικών, ένα ηλεκτρικό μαχαίρι ή ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι κουζίνας (αν δεν έχετε τίποτε από τα προηγούμενα) το κόβετε σε λεπτές φέτες.

Θα δείτε ότι μόλις τα καταφέρετε και γευτείτε τις πρώτες φέτες από το ζαμπόν σας, θα θέλετε να το φτιάξετε ξανά και ξανά.

Δοκιμάστε το ζαμπόν σας σε όλες τις συνταγές!!

Θρεπτικό, γευστικό, χωρίς ίχνος πρόσθετων ουσιών και φτιαγμένο από τα χεράκια σας!

Ζαμπόν χοιρινό σύνθεση ανά 100γρ

Ενέργεια,/θερμίδες: 286,00 kcal
Πρωτεΐνες: 26,9 γρ
Υδατάνθρακες: --γρ
Λίπη: 19,8 γρ

θερμίδες---ποσότητες-mamameli

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

TOP
Shares

Χρησιμοποιούμε τα cookies για να διασφαλίσουμε ότι θα σας δώσει την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.